Landsforeningen for Børn og Forældre har oplevet en markant stigning i antallet af henvendelser fra kvinder med ikke-vestlig baggrund, som søgte hjælp og rådgivning. Mange af disse kvinder stod i komplekse situationer, hvor kulturelle og sociale forhold gjorde skilsmisseprocessen særligt udfordrende. Dette påvirkede deres evne til at tage vare på deres børn, søge arbejde eller uddannelse og navigere i det danske samfund. Derudover oplevede de ofte sproglige og kulturelle barrierer samt en mangel på viden om det danske system, hvilket forstærkede deres udfordringer med integration og beskæftigelse.
Med støtte fra Udlændinge- og Integrationsministeriets pulje ’Styrket indsats for ikke-vestlige indvandrerkvinder længst fra arbejdsmarkedet’ udviklede vi i samarbejde med Væksthuset en særlig indsats for at støtte disse kvinder. Projektet byggede på den erfaring og viden, som både vi og Væksthuset havde opbygget gennem vores arbejde med målgruppen.
Væksthuset arbejdede med borgere, der var langt fra arbejdsmarkedet, og havde for nylig gennemført en undersøgelse, som belyste de udfordringer, somaliske kvinder mødte i forhold til at opnå beskæftigelse. Denne undersøgelse gav værdifuld indsigt i kvindernes egne perspektiver og de barrierer, de oplevede. Med afsæt i Væksthusets og vores erfaringer skabte vi rammerne for projektets aktiviteter og metodiske tilgang.
Formålet med projektet “Samtidig og helhedsorienteret indsats skaber håb og muligheder” var at udvikle og afprøve en metode, der kunne hjælpe kvinder fra etniske minoriteter med at bevæge sig fra langvarig offentlig forsørgelse, marginalisering og stigmatisering til beskæftigelse, uddannelse og aktiv deltagelse i samfundet.
Metoden i projektet var helhedsorienteret og tog fat på flere aspekter af kvindernes komplekse situation. Indsatserne var samtidige og skræddersyet til den enkelte kvinde, hvilket sikrede, at forløbet var meningsfuldt og sammenhængende uden afbrydelser, der kunne føre til frafald.
For at gennemføre projektet havde Landsforeningen for Børn og Forældre etableret et dedikeret frivilligkorps med forskellig faglig baggrund og erfaring i arbejdet med etniske minoritetsfamilier. Væksthuset bidrog med konsulenter, der havde særlig ekspertise i målgruppen.