Forældremyndighed handler om retten og pligten til at tage vigtige beslutninger om barnets liv – fx vedrørende skole, sundhed og bopæl. Det er et centralt tema ved skilsmisse og uenighed mellem forældre.
Langt de fleste forældre har fælles forældremyndighed, hvilket betyder, at begge forældre skal være enige om de væsentlige beslutninger i barnets liv. Det gælder også efter en skilsmisse.
Fælles forældremyndighed regler bygger på barnets ret til begge forældre, og derfor skal der være særlige grunde til, at retten fratager den ene forælder myndigheden. I nogle tilfælde søger den ene forælder om fuld forældremyndighed – det vil sige delt forældremyndighed ophører, og kun én forælder har det juridiske ansvar.
Dette kan ske, hvis samarbejdet er umuligt, eller hvis der foreligger alvorlige bekymringer.
Fuld forældremyndighed regler foreskriver, at det kun bevilges, hvis det vurderes at være bedst for barnet. Det er ikke nok, at forældrene er uenige – der skal være dokumentation for, at fælles forældremyndighed er til skade for barnet.
I praksis betyder det, at hverken fuld forældremyndighed til mor eller forældremyndighed til far er en automatisk rettighed – vurderingen sker altid individuelt.
Forældremyndighed ved skilsmisse er ofte et følsomt emne. Mange tror, at det automatisk ændres ved skilsmisse – men det gør det ikke. Fælles forældremyndighed fortsætter som udgangspunkt, medmindre retten bestemmer andet.
Hos os kan du få professionel rådgivning om forældremyndighed, uanset om du ønsker at søge om ændringer, har spørgsmål til reglerne eller har brug for støtte i Familieretshuset.
Vi tilbyder både juridisk vejledning og tværfaglig sparring, så du er godt rustet til at varetage dit barns tarv – hvad enten det gælder fælles forældremyndighed, en sag om fuld forældremyndighed, eller hvis du blot ønsker klarhed over dine rettigheder.
Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig? Kontakt os allerede i dag!